Ανάφη Κυκλάδες

Ενας παράδεισος για τους λάτρεις της πεζοπορίας

Σχεδόν ανέπαφη από τον χρόνο, η Ανάφη διαθέτει χρυσαφένιες αμμουδιές και βαθυπράσινα νερά. Το νησί είναι μοναδικός τόπος για όσους επιθυμούν γαλήνιες διακοπές, ένα πεντακάθαρο φυσικό περιβάλλον και έναν απλό τρόπο ζωής κοντά στους φιλόξενους κατοίκους του.

Η χώρα είναι κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στον λόφο και χαρακτηρίζεται από τα ολόλευκα σπίτια με τα γαλανά παράθυρα, τα πολύχρωμα λουλούδια, τους θόλους στις σκεπές και τα στενά δρομάκια από πέτρα. Όλα κτισμένα στα ερείπια του Βενετσιάνικου Κάστρου.

περισσότερες πληροφορίες

Η Ανάφη είναι ένα κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου Πελάγους.
Βρίσκεται ανατολικά της Σαντορίνης με την οποία και αποτελούν τα νοτιοανατολικότερα νησιά των Κυκλάδων. Έχει σχήμα περίπου τριγωνικό με μία ανατολική χερσόνησο και η συνολική της επιφάνεια εκτιμάται στα 38 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Στην εσχατιά των Κυκλάδων, ζυμωμένη στον ήλιο του Αιγαίου και την αρμύρα της θάλασσας, μοναχική μέσ’ στην απλότητά της, η Ανάφη παραμένει ένα νησί μακριά από τους ρυθμούς της σύγχρονης ανάπτυξης. Διαθέτει πανέμορφη χώρα με πανοραμική θέα και παραλίες που ξεχωρίζουν λόγω του παρθένου εξωτικού χαρακτήρα τους.

Η θέση και το θέαμα προκαλεί απερίγραπτο δέος στον επισκέπτη.…

Ορατός από όπου κι αν στέκεται κανείς στο νησί ο Κάλαμος, στο νοτιοανατολικό τμήμα του 22 χλμ. από τη Χώρα, αποτελεί ένα θεσπέσιο μνημείο της φύσης και, αναμφίβολα, το στολίδι της Ανάφης.

Πρόκειται για έναν επιβλητικό ασβεστολιθικό βράχο ύψους 460 μ. που συνδέεται με το υπόλοιπο νησί μέσω ενός μικρού ισθμού. Σύμφωνα με τις τοπικές λαϊκές δοξασίες καθώς τον πλησιάζεις, νιώθεις κάτι να σε βαραίνει. Δεν είναι τυχαίο που ο Γάλλος περιηγητής Τουρνεφόρ τον αποκάλεσε: «έναν από τους φοβερότερους βράχους του κόσμου»! Μάλιστα, θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος της Μεσογείου, μετά το Γιβραλτάρ, ενώ περιλαμβάνεται στην περιοχή δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura.

Φιλοξενεί σπάνια είδη χλωρίδας και παρουσιάζει εντυπωσιακά γεωμορφολογικά στοιχεία. Ο βράχος κατοικήθηκε – περιστασιακά τουλάχιστον – στα μεσαιωνικά χρόνια σαν θέση καταφυγίου από τους ποικιλώνυμους επιδρομείς.

Στο ψηλότερο άκρο του φιλοξενεί σήμερα τη Μονή της Καλαμιώτισσας, αφιερωμένη στην Παναγία, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με θρύλους και τοπικές παραδόσεις … Πρόκειται για μονόχωρο ναό με τρούλο και ιδιότυπα αρχιτεκτονικά στοιχεία, που περιβάλλεται από λιγοστά κελιά και μικρή δεξαμενή.
Η θέα από το μοναστήρι θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη σας για πάντα!

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε την Ανάφη είναι οι πεζοπορίες στα μονοπάτια της.
Οι πιο ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές είναι οι παρακάτω:

Χώρα – Καστέλι – Άγιος Μάμας – Κάτω Μονή Καλαμιώτισσας 4,6 χλμ.: Διαδρομή προς το ανατολικό τμήμα του νησιού, που περνάει από τον λόφο Καστέλι με τα λείψανα της αρχαίας πόλης, συνεχίζει προς τo τοπίο της Χερσονήσου του Καλάμου, που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Φύση Natura 2000 και καταλήγει στην Κάτω Μονή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας στους πρόποδες του όρους του Καλάμου.

Κάτω Μονή Καλαμιώτισσας – Άνω Μονή Καλαμιώτισσας 2,55 χλμ.: Το μονοπάτι διαρκεί περίπου μία ώρα, ξεκινά από τους πρόποδες του Καλάμου και οδηγεί προς την κορυφή του, όπου βρίσκεται η Άνω Μονή της Παναγίας με θέα στο πέλαγος.

Χώρα – Άγιος Δημήτριος – Άγιος Αντώνιος 1,9 χλμ.: Διαδρομή που ξεκινάει από τη Χώρα και καταλήγει στο γραφικό εκκλησάκι το Αγίου Αντωνίου με τις τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, στις ανατολικές ακτές του νησιού.

Χώρα – Σταυρός – Βίγλα – Παναγιά των Βουβών 1,70 χλμ.: Ένα μονοπάτι προς την ψηλότερη κορυφή του νησιού, τη Βίγλα, που στο παρελθόν υπήρξε παρατηρητήριο.

Χώρα – Βούνια – Βρύση: Διαδρομή που κατευθύνεται στη βόρεια πλευρά του νησιού και καταλήγει στη Βρύση, μία καταπράσινη τοποθεσία.

Χώρα – Βαγιά – Λάκκοι: Περπάτημα προς τη δυτική πλευρά του νησιού, που καταλήγει στη Βαγιά με τις ιαματικές πηγές θείου.

Χώρα – Βάγια – Πλάκες 500 μ.

Χώρα – Ρούκουνας – Μέγας Ποταμός – Μονή Ζωοδόχου Πηγής(Καλαμιώτισσα)

09.00-10.30 Πρακτική Yoga
10.30-11.30 Πρωινό
11.30-18.00 Ελεύθερος Χρόνος
18.00-20.00 Πρακτική Yoga
20.30-22.00 Δείπνο

* Aλλαγές μπορεί να προκύψουν ανάλογα με τις συνθήκες και τις προτιμήσεις της ομάδας
** Στον ελεύθερο χρόνο μπορούν να πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στη χώρα, σε μονοπάτια και αξιοθέατα του νησιού και στο μοναστήρι.

Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία οι Αργοναύτες επιστρέφοντας στη πατρίδα τους από την Κολχίδα και επιχειρώντας και νυκτερινούς πλόες έπεσαν σε καταιγίδα παρασυρόμενοι στο ανοικτό πέλαγος, όπου ναυαγοί πλέον στη θάλασσα άρχισαν να εκλιπαρούν τον θεό Απόλλωνα να τους σώσει.
Ο Απόλλωνας ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις τους διέχυσε φως υπό μορφή κεραυνού οπότε και είδαν μπροστά τους να ξεπροβάλει από τη θάλασσα ολόκληρο νησί στο οποίο και τελικά προσέγγισαν.
Εκεί εξερχόμενοι οι Αργοναύτες ανήγειραν βωμό προς τιμή του Απόλλωνα του «Αιγλήτη» (= αυτού που λάμπει, Αίγλη) και ονόμασαν το νησί Ανάφη, (εκ του ρήματος αναφαίνω).

Προτείνουμε ως ιδανικούς μήνες:
Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο

 

Στρώματάκι yoga, κουβερτάκι χαλάρωσης, πετσέτα, άνετα ρούχα και παπούτσια για περπάτημα, αντικουνουπικό, αντηλιακό, καπέλο, γυαλιά ηλίου