Κουφονήσια Κυκλάδες

Ένας μικρός παράδεισος

Τα Κουφονήσια ανήκουν στο σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων και βρίσκονται κοντά στην Νάξο, στην καρδιά του Αιγαίου.
Είναι γνωστά για τις ατελείωτες κατάλευκες παραλίες με τα κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά.
Στο πάνω Κουφονήσι μπορούμε να περπατήσουμε από τη μια παραλία στην άλλη καταλήγοντας στο Πορί, ένα τοπίο που μένει αξέχαστο σε κάθε επισκέπτη.

Θα ξεκινάμε και θα κλείνουμε τη μέρα μας με μια δίωρη πρακτική Yoga,
ενώ ενδιάμεσα μπορούν να πραγματοποιηθούν διάφορα δημιουργικά εργαστήρια
ή απλά να απολαύσει ο καθένας με τον τρόπο του αυτό το υπέροχο νησί.

περισσότερες πληροφορίες

Τα κουφονήσια είναι το σύμπλεγμα δύο νησίδων νοτιοανατολικά της Νάξου και δυτικά της Αμοργού. Ένας πορθμός πλάτους 200μ. χωρίζει τα δύο νησιά. Το Πάνω Κουφονήσι είναι το μικρότερο νησί των Κυκλάδων, με έκταση μόλις 3,5 τ.χλμ.

Οι παραλίες είναι η μία πιο όμορφη από την άλλη και είναι πολύ εύκολη η πρόσβαση με τα πόδια.

Η παραμονή στα Κουφονήσια είναι μία απόδραση από τους συνήθεις ρυθμούς της καθημερινότητας. Οι κάτοικοι είναι φιλόξενοι και χαμογελούν από καρδιάς. Στα εστιατόρια και τις ταβέρνες το ψάρι και τα θαλασσινά είναι ολόφρεσκα και σε πολύ λογικές τιμές. Οι ερασιτέχνες ψαράδες, βέβαια, θα έχουν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν μόνοι το γεύμα τους, μιας και οι βραχώδεις σπηλιές του νησιού είναι ιδανικοί ψαρότοποι. Όλες οι αποστάσεις στο νησί μπορούν άνετα να καλυφθούν με τα πόδια, γεγονός που καθιστά περιττή  την ανάγκη  αυτοκίνητου.

Σε όλο το μήκος της νότιας ακτής του νησιού, από τον Παριανό στα δυτικά ως το Πορί στα ανατολικά, οι παραλίες του νησιού είναι μαγευτικές. Κολπίσκοι χρυσής άμμου εναλλάσσονται με άγρια στην όψη θαλασσινά σπήλαια, που το κύμα έχει σκάψει στα βράχια.

Σε γενικές γραμμές όσο βαδίζει κανείς προς τα ανατολικά, τόσο οι παραλίες γίνονται καλύτερες και η βλάστηση συγκριτικά πυκνότερη. Ένα μονοπάτι παράλληλο με τη νότια ακτογραμμή του νησιού, σας επιτρέπει να επιλέξετε την παραλία που σας ταιριάζει.

Η Χαρακόπου και η Πλατιά Πούντα είναι οι πιο πολυσύχναστες, ο Φανός η πιο ήσυχη, το Πορί η πιο απομακρυσμένη και μάλλον η καλύτερη. Απέχει περίπου 4 χλμ. από την Χώρα, αλλά αξίζει τον κόπο.

Έχετε υπόψη σας ότι ο παραλιακός δρόμος στην πράξη αποδεικνύεται πιο μακρύς απ’ όσο φαίνεται στον χάρτη και ότι είναι σαφώς ωραιότερη η διαδρομή από τον δρόμο που είναι χαραγμένος στο εσωτερικό του νησιού.

Δίπλα στο μονοπάτι θα συναντήσετε αμμόλοφους γεμάτους λευκά κρινάκια, ένα σπάνιο είδος που συναντάται μόνο στις Κυκλάδες. Μην παραλείψετε μια εκδρομή με καΐκι ως το Κάτω Κουφονήσι. Οι παραλίες του έχουν χοντρή άμμο και προσφέρονται για γυμνισμό και απομόνωση.

Τα Κουφονήσια κατοικούνται συνεχώς  από την Προϊστορική εποχή. Ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή Επάνω Μύλοι έφεραν στο φως σημαντικά ταφικά ευρήματα των πρώιμων φάσεων του Κυκλαδικού Πολιτισμού. Το πιο σημαντικό από αυτά, ένα τηγανόσχημο αγγείο με χαραγμένο επάνω του ένα αστέρι, φυλάσσεται σήμερα στο Μουσείο της Νάξου. Μια δεύτερη ανασκαφή στο νότιο άκρο της ανατολικής ακτής αποκάλυψε ευρήματα Ελληνιστικών  και Ρωμαϊκών χρόνων. Η γειτονική Κέροςεπίσης, την οποία αξίζει κανείς να επισκεφθεί, αποτέλεσε σημαντικό κέντρο του Κυκλαδικού Πολιτισμού(3000-2000 π.Χ.).

Στη διάρκεια των αιώνων που ακολούθησαν τα Κουφονήσια υποτάχτηκαν στην κοινή μοίρα όλων σχεδόν των νησιών των Κυκλάδων, μήλο της έριδας για ποικιλώνυμους πειρατές. Άλλαξαν πολλές φορές χέρια ανάμεσα σε Τούρκους και οικογένειες Λατίνων αρχόντων. Οι Κουφονησιώτες, άλλοτε από ανάγκη και άλλοτε κατ’ επιλογή, συνέπρατταν συχνά με Μανιάτες ή άλλους πειρατές, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τον πορθμό ανάμεσα στο Πάνω και το Κάτω Κουφονήσι ως ασφαλές καταφύγιο.

Τον 17ο αιώνα, κατά την περίοδο των μεγάλων συγκρούσεων ανάμεσα στις δύο ναυτικές υπερδυνάμεις της εποχής, τη Βενετία και την Τουρκία, οι Κουφονησιώτες βρέθηκαν αποκλεισμένοι και αντιμέτωποι με την πείνα. Αναγκάσθηκαν να φάνε κάθε λογής βολβό που φύτρωνε στο άγονο νησί τους, καταλήγοντας στα ταπεινά λούπινα, τα οποία χρησιμοποιούνταν για ζωοτροφή. Ένα δίστιχο από εκείνη την εποχή διασώζει ο Μανώλης Γλέζος: «Βάστα καμένε λούμπουνα, αν είσαι παλικάρι, γιατί ο καμένος ο βολβός ουτ’ ήταν, ουτ’ εφάνη.»

Ιδανικοί μήνες για να επισκεφθούμε τα Κουφονήσια είναι:
Ιούνιος & Σεπτέμβριος

Επικοινωνήστε μαζί μας για πληροφορίες και διαθεσιμότητα

Τα Κουφονήσια συνδέονται όλο το χρόνο με τακτικά δρομολόγια F/B με τον Πειραιά και τη Ραφήναενώ την καθημερινή επαφή με τα γύρω νησιά εξασφαλίζουν τα «Δελφίνια» (καθημερινή σύνδεση με Ίο – Σαντορίνη – Αμοργό – Νάξο – Πάρο – Μύκονο – Σύρο) και ο θρυλικός «Σκοπελίτης», που χειμώνα – καλοκαίρι εκτελεί στη διάρκεια της ημέρας το δρομολόγιο Αμοργός – Δονούσα – Κουφονήσι – Σχοινούσα – Ηρακλειά – Νάξος και αντίστροφα.

Στρωματάκι yoga, μαξιλάρι διαλογισμού, μεγάλη πετσέτα, άνετα ρούχα και παπούτσια για περπάτημα, αντιηλιακό, καπέλο, αντικουνουπικό, φακό

Πωγωνίου 30, Παπάγου

 t. +30 210 3411271
m. +30697 9779785

info@lucreativestudio.gr