Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Δασκάλων Yoga
Με τη Λήδα Shantala και τη Μαριλού
◊ Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, θα πραγματοποιηθεί εξειδικευμένο ταξίδι στην Ινδία τα Χριστούγεννα
Διάρκεια: 8 μήνες
Οκτώβριος 2024 – Μάιος 2025
Σύνολο ωρών: 220ώρες
– 10 Σαββατοκύριακα 180ώρες
(9 ώρες ανά ημέρα 10.00-18.00)
– Εβδομαδιαία παρακολούθηση μαθημάτων 40ώρες
Τόπος Διεξαγωγής:
Shantom House of Culture
Τριπόλεως 35Α, Κ. Χαλάνδρι
(3′ από στάση μετρό Χολαργός)
Ακαδημία Ινδικής Κλασικής Γιόγκα «Λήδα Shantala»
Η Λήδα Shantala είναι μια από τις πρώτες δασκάλες γιόγκα στην Ελλάδα.
Ακολουθώντας ένα ισχυρό κάλεσμα ψυχής, ταξίδεψε στην Ινδία όπου σπούδασε yoga, θεωρία και πρακτική, στις πιο διακεκριμένες σχολές της Ινδίας.
Είχε για δασκάλους της τους:
Swami Satyananda, B.K.S Iyengar,
T.K.V. Desikatchar, sri Rocketti,
Arnaud Desjardins (Γαλλία),
Leopoldo Chariars (Αργεντινή),
Baba Khan (Αίγυπτος),
sri Chandra Swami (Ινδία)– με τον οποίο είναι ακόμα σε τακτική επαφή επισκεπτόμενη με κάθε ευκαιρία το ashram Sadhana Kendra.
Αισθάνεται ότι ήρθε η στιγμή να προσφέρει τη γνώση που αποκόμισε τόσο από την πολυετή σπουδή της με τους Ινδούς σοφούς δασκάλους της, όσο και την προσωπική της πείρα ως ασκούμενη και ως μέντορας με περισσότερο από 35 έτη διδασκαλίας.
Επιθυμεί μέσα από την Ακαδημία της να μεταλαμπαδεύσει όλη αυτή τη γνώση και εμπειρία τόσο σε αυτούς που θέλουν να διδάξουν -ως ταπεινοί συνεχιστές μιας παράδοσης με γνησιότητα και συνέπεια- όσο και σε αναζητητές που επιθυμούν να εξελίξουν τις γνώσεις τους και να οργανώσουν τα βιώματά τους μέσα στο πλαίσιο της προσωπικής τους πνευματικής ανάπτυξης και ολοκλήρωσης.
Η Γιόγκα στο δυτικό κόσμο του σήμερα
Στην εποχή που διανύουμε έχει αλλοιωθεί η ουσία της γιόγκα.
Η εμπορευματοποίηση έχει υποβαθμίσει ανησυχητικά το επίπεδο της κατανόησης του τι πραγματικά είναι η γιόγκα και ποιά είναι τα σπουδαία οφέλη της.
Χρησιμοποιούνται σανσκριτικές λέξεις και όροι με τεχνοκρατικό και αποσπασματικό τρόπο, αποκομμένες από την πραγματική τους έννοια και το κατάλληλο πνευματικό περιβάλλον πρακτικής.
Συνηθίζεται εδώ και μερικές δεκαετίες, οι διαφορετικές πλευρές του ενός και ενιαίου συστήματος της γιόγκα, να προβάλλονται και να διδάσκονται ως διαφορετικά είδη με διαφορετικούς ιδρυτές.
Η γιόγκα έχει μετατραπεί σε προϊόν κατανάλωσης «για όλα τα γούστα», οδηγώντας σε διαίρεση και σύγχυση ως προς το ποιοι είναι οι στόχοι αυτού του συστήματος εξάσκησης.
Στόχος της Ακαδημίας «Λήδα Shantala»
Στόχος της Ακαδημίας μας είναι να φωτίσει και να μεταδώσει το πλήρες σύστημα της κλασικής ινδικής yoga με όλες τις βασικές αρχές που είναι απαραίτητες για να αποτελέσει η yoga μέθοδο καλλιέργειας και αφύπνισης.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ακολουθεί το αρχαίο πνεύμα μετάδοσης Guru Shishya Parampara, όπου η σοφία των αιώνων περνάει αναλλοίωτη από δάσκαλο σε μαθητή, ως άσκηση κάθαρσης και απελευθέρωσης.
Μέσα από τη διδασκαλία, σε πρακτικό και θεωρητικό επίπεδο, οι απόφοιτοι της Ακαδημίας μας θα μπορούν να μεταδώσουν υπεύθυνα και σωστά την ουσία της γιόγκα και θα διακρίνονται στο χώρο για την εξαιρετική τους εκπαίδευση, ως συνεχιστές του οράματος και της εγγύησης που φέρει το όνομα της Λήδας Shantala.
Πιστοποίηση από τον Διεθνή Οργανισμό Yoga Alliance USA
> Yoga Academy Leda Shantala – Shantom House of Culture
> Yoga Alliance USA
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δασκάλων της Ακαδημίας Ινδικής Κλασικής Γιόγκα «Λήδα Shantala» είναι εγγεγραμμένο και ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Πιστοποίησης της Yoga Alliance USA.
Οι σπουδαστές που θα παρακολουθήσουν επιτυχώς ολόκληρο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα (200 ωρών), συμπληρώνοντας όλες τις υποχρεωτικές ώρες μαθημάτων και πρακτικής, αφού παραδώσουν όλες τις εργασίες και περάσουν τις εξετάσεις (γραπτές και προφορικές), πιστοποιούνται ως δάσκαλοι γιόγκα από το Shantom House of Culture με τη σφραγίδα της Λήδας Shantala και μπορούν να διδάξουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Εάν το επιθυμούν, μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους στον Διεθνή Οργανισμό Yoga Alliance USA ως Yoga Alliance Registered Yoga Teacher RYT 200.
Η Φιλοσοφία του Εκπαιδευτικού
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ακολουθεί τις αρχές και τη μεθοδολογία της 8μελούς ινδικής κλασικής γιόγκα του Πατάντζαλι και τη σοφία της Βεντάντα,
ως μέσον για την υπέρβαση του νου και την εδραίωση στην πνευματική διάσταση.
Η γιόγκα για να δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα θα πρέπει να λειτουργεί πρώτιστα μέσα σε ένα πνευματικό πλαίσιο που διέπεται από την έρευνα του ποιος είμαι και την ευθυγράμμιση με τις γιόγκικες αρχές σκέψης και συμπεριφοράς.
Αυτή η βαθύτερη γνώση του εαυτού -τόσο των ανθρώπινων αδυναμιών της προσωπικότητας όσο και του βάθους του πνευματικού πεδίου- είναι αυτή που κάνει τον άνθρωπο να κατανοήσει τη βαθύτερη ουσία και τα σημαντικά οφέλη της γιόγκα.
Δεν είναι η επιφανειακή σύνδεση με την πρακτική, αλλά η ψυχική και πνευματική αλλαγή που επιτρέπει τη σωστή μετάδοση της γιόγκα.
Ένας δάσκαλος, ακόμη και αν είναι πολύ καλά καταρτισμένος, θα μεταδώσει τόσο όσο του επιτρέπει η πνευματική του υπόσταση και συνειδητοποίηση. Για να διδάξει πνευματικές αξίες θα πρέπει να έχει σμιλευτεί με αυτές, μέσα από αδιάλειπτη πρακτική και με την καθοδήγηση δασκάλων, οι οποίοι αποτελούν τη συνέχεια της αλυσίδας μιας οικογένειας σοφών μέσα στους αιώνες.
Τι διδάσκεται
Ως προς την Πρακτική Άσκηση
- Βιωματική άσκηση μέσω των asanas, του pranayama και του διαλογισμού
- Παρουσίαση των asanas : ανάλυση της σωστής εκτέλεσης των βασικότερων θέσεων, της αλληλουχίας που θα πρέπει να ακολουθείται, σύνδεση τους με την αναπνοή, συσχετισμός των asanas με τα υπόλοιπα μέλη του συστήματος της γιόγκα, oφέλη, αντενδείξεις, παραλλαγές
- Pranayama: παρουσίαση διαφορετικών μεθόδων pranayama, ανάλυση των επιδράσεων τους στο φυσικό, στο νοητικό και στο ενεργειακό σώμα
- Aνάλυση των σταδίων συγκέντρωσης (Pratyahara, Dharana, Dhyana, Samadhi)
- Διαλογισμός: Καθοδήγηση θεωρητική και πρακτική σε διαλογιστικές μεθόδους με στόχο τη νοητική υπέρβαση και την εμπειρία της πνευματικής μας υπόστασης, που είναι ο στόχος της γιόγκα
- Shat Karmas: οι 6 μέθοδοι κάθαρσης
- Μudras: παρουσίαση και ανάλυση των mudras
- Μantras: η σημασία των mantras, παρουσίαση και ψαλμωδία των σημαντικότερων.
Ως προς την Ανατομία και Φυσιολογία
Ανατομία:
– Σκελετικό σύστημα: οι βασικές του λειτουργίες, σύσταση οστικού ιστού και είδη οστών, μοίρες σπονδυλικής στήλης, φυσιολογικά και μη κυρτώματα
– Μυϊκό σύστημα: τα 3 είδη μυών, μέρη μυός, δομή σκελετικού μυ – δομή μυϊκής ίνας, ιδιότητα μυών είδη μυϊκής συστολής, κατανομή των μυών με βάση τη λειτουργία τους
– Αρθρώσεις: τι είναι οι αρθρώσεις και η χρησιμότητα τους, τα είδη αρθρώσεων, εύρος κίνησης αρθρώσεων και οι μυς που συμμετέχουν, κινητικότητα και σταθεροποίηση αρθρώσεων.
– Βιωματική Ανατομία/Κινησιολογία: παρουσίαση μυϊκών ομάδων και κίνησης αρθρώσεων ανά θέση/asana. Η σημασία της ευθυγράμμισης των οστών και των μυών, οι εξατομικευμένες προσαρμογές των asanas για αποφυγή τραυματισμών, η αναγκαιότητα της χαλάρωσης, της εναλλαγής του μυϊκού τόνου και της μυοσκελετικής συνεργασίας κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Φυσιολογία:
Παρουσίαση των 13 συστημάτων του σώματος
Ανάλυση των σημαντικότερων ως προς τη λειτουργία τους σχετικά με τη γιόγκα:
– Κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα και ο ρόλος του στη λειτουργία του οργανισμού
– Τα μέρη του ανώτερου και του κατώτερου αναπνευστικού, αναπνευστικοί μύες, διάφραγμα
– Τα μέρη και ο ρόλος του καρδιαγγειακού συστήματος, το αίμα και τα συστατικά του, η καρδιά και ο καρδιακός κύκλος
– Τα μέρη του ορμονικού συστήματος
Ως προς τη Θεωρία και τη Φιλοσοφία
H ιστορία της γιόγκα:
Ετυμολογία, ορισμοί, στόχοι, παραδόσεις, σχολές, εξέλιξη ιδεών, βασικές ημερομηνίες.
Φιλοσοφία:
Οι έξι φιλοσοφικές σχολές, Yoga Darshanas
Παραδοσιακά κείμενα γιόγκα διαφόρων συγγραφέων
Βασικά κείμενα της Yoga Vedanta: Vedas, Upanishads, Υοga Vashistha
Τα 2 Ινδικά έπη: Η Mahabharata, με έμφαση στο κεφάλαιο της Bhagavad Gita, και η Ramayana
Τα 4 Margas: Κarma yoga, Jnana yoga, Bhakti yoga και Raja yoga
Μελέτη των βασικών Patanjali Yoga Sutras της οκταμελούς γιόγκα, από τα 4 κεφάλαια
Σανσκριτική εκμάθηση των βασικών όρων της θεωρίας και των ασκήσεων
Nadis: Οι λεπτοφυείς αγωγοί του ενεργειακού πεδίου του σώματος
Chakras: Τα ενεργειακά κέντρα του σώματος
Η σχέση της γιόγκα με τη δυτική ψυχολογία και το ασυνείδητο
Γιόγκικη Διατροφή σύμφωνα με τις 3 Gunas
Θεωρία και Πρακτική Εφαρμογή του Pranayama και των Αsanas
-Αναλυτικοί πίνακες των διαφορετικών πραναγιάμα και των αναλογιών τους
-Η τετραμελής διαδικασία του πραναγιάμα και η επίδραση των kumbakhas στην αναπνοή και στη Dharana
-Bandhas, Κumbakhas ανατομία φυσιολογία
-Τα 4 διαφράγματα και η εσωτερική κίνηση της συνεκτικής αναπνοής
-Σχεδιασμός μαθημάτων με σκίτσα σύμφωνα με τις αρχές vinyasa karma
-Γιόγκικη θεραπευτική σύμφωνα με τις brihmana και langana chikitsa
-Χάρτες κινησιολογίας σύμφωνα με τα επίπεδα κίνησης και τον άξονα του σώματος
-Αρχές γιόγκικης κινησιολογίας των asanas
-Αsanas, παύσεις, εικόνα σώματος, Samadhi
Hθική:
Ηθική δέσμευση στις αρχές της γιόγκα, υπευθυνότητα, ενσυναίσθηση.
Κώδικας δεοντολογίας, κανόνες συμπεριφοράς δασκάλου-μαθητή, σχέσεις με εργοδότη, συνεργάτες και συναδέλφους.
Ως προς την Επαγγελματική Κατάρτιση
Μεθοδολογία διδασκαλίας:
Ιστορικό μαθητών, διευθέτηση-διαμόρφωση χώρου, προσωπική προετοιμασία και προετοιμασία μαθήματος (επιλογή ασκήσεων, σύνδεση, ροή), οδηγίες και καθοδήγηση ως προς τη διεξαγωγή του μαθήματος, η σημασία της παρουσίας του δασκάλου (ενδυματολογία, στάση σώματος, έκφραση προσώπου, ενέργεια, ρυθμός και τόνος φωνής).
Επαγγελματική εξέλιξη:
Διαδικασία πιστοποίησης (yoga alliance και αντίστοιχοι οργανισμοί), συνεχής εκπαίδευση με προσωπική πρακτική, μαθήματα και σεμινάρια.
Επιχειρηματικές συμβουλές:
Νομική μορφή, προώθηση/marketing, τιμολόγηση υπηρεσιών.
Μετά την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού
– Δυνατότητα παρακολούθησης ανώτερου εκπαιδευτικού 300ωρών
– Εξειδικευμένα σεμινάρια ανάλυσης περιστατικών
– Δυνατότητα εποπτείας της διδασκαλίας σας
– Συμμετοχή σε retreat ολοήμερης πρακτικής
– Εξειδικευμένο ταξίδι στην Ινδία
Σε ποιούς απευθύνεται
> Σε πιστούς μαθητές του οκταμελούς συστήματος της γιόγκα που αισθάνονται πνευματικό κάλεσμα και επιλέγουν τη γιόγκα ως μέθοδο προσωπικής εξέλιξης.
> Σε μαθητές που έχουν βιώσει και εκτιμήσει τα οφέλη της συστηματικής πρακτικής στο σώμα και το πνεύμα τους και τώρα αναζητούν βάθος, γνώση και σοβαρότητα για τις σπουδές τους ως δάσκαλοι, με έγκυρη καθοδήγηση, ώστε να γίνουν οι ίδιοι πηγές μετάδοσης και διδασκαλίας της αληθινής και αυθεντικής γιόγκα.
Σε αναζητητές δηλαδή που αναγνωρίζουν τη διπλή τους ευθύνη τόσο απέναντι στους μέλλοντες μαθητές τους όσο και προς στην πνευματική αλυσίδα των δασκάλων της αρχαίας παράδοσης της γιόγκα, που έφεραν στις μέρες μας το φως της, κρατώντας αναλλοίωτες τις αρχές της.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
Προϋποθέσεις Συμμετοχής
Τουλάχιστον τρία (3) χρόνια συστηματικής πρακτικής στη γιόγκα και στο διαλογισμό, με βεβαίωση από το δάσκαλο ή τη σχολή σας
Θεωρούμε ότι τα τρία χρόνια εξάσκησης, είναι ένα μίνιμουμ διάστημα για να μπορέσει ο ασκούμενος να αντιληφθεί, έστω και λίγο, τι σημαίνει για τον ίδιο η γιόγκα. Για να προλάβει το σώμα του και η αναπνοή του να διαπλαστούν μέσα από τις asanas και το pranayama, ο νους του να ηρεμήσει και η καρδιά του να γαληνέψει. Για να υπάρξει κάποιος χρόνος ωρίμανσης, όπου θα αναδυθούν εσωτερικές πνευματικές εμπειρίες που φωτίζουν την εξέλιξη και τη δέσμευση με τις αρχές της γιόγκα
Διαδικασία Εγγραφής
– Κατεβάστε και συμπληρώστε την Αίτηση Συμμετοχής
– Αποστολή Αίτησης και πρόσφατης φωτογραφίας μέχρι 1/9/2024 στο academyofindianyoga@gmail.com
– Θα έρθουμε εμείς σε επαφή μαζί σας και θα ορίσουμε μία συνάντηση με τη Λήδα Shantala και τη Μαριλού Νικολάου, όπου θα επιβεβαιωθεί επίσημα η συμμετοχή σας στο εκπαιδευτικό
– Έναρξη προγράμματος Σάββατο 12/10
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 6979779785 ή με τη γραμματεία του Shantom στο 2106717529 μέχρι 30 Ιουνίου.
Mετά μόνο με email στο academyofindianyoga@gmail.com
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν ανελλιπώς την καθημερινή τους πρακτική που θα καθορίσουμε μαζί, να διαβάζουν και να παρουσιάζουν προκαθορισμένα βιβλία και να πραγματοποιούν ομαδικές και ατομικές εργασίες.
Κατά τη διάρκεια της μαθητείας θα πραγματοποιούνται εξετάσεις.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
12-13 Οκτ 2022 | 15-16 Φεβ 2023
2-3 Νοε 2022 | 8-9 Μαρ 2023
23-24 Νοε 2022 | 5-6 Απρ 2023
14-15 Δεκ 2022 | 10-11 Μαΐ 2023
18-19 Ιαν 2023 | 24-25 Μαΐ 2023
Ώρες διεξαγωγής:
10.00-19.00 κάθε Σάββατο και Κυριακή
* Οι ημερομηνίες είναι ενδεικτικές και μπορεί να προσαρμοστούν ανάλογα με τις συνθήκες
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΗΜΕΡΑΣ
10.00-12.00 Πρακτική
(Asanas, Pranayama, Διαλογισμός)
12.00-12.15 Διάλειμμα
12.15-14.15 Φιλοσοφία/Θεωρία & Πρακτική εφαρμογή της Γιόγκα & του Πραναγιάμα
14.15-15.00 Διάλειμμα
15.00-16.30 Ανατομία/Παθολογία/Κινησιολογία
16.45-18.30 Βιωματική Ανατομία / Μεθοδολογία/Διορθώσεις
18.30-19.00 Κλείσιμο-Ερωτήσεις
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Προετοιμασία μέχρι την έναρξη του εκπαιδευτικού
Πιστεύουμε ότι αξίζει να εντατικοποιήσετε την καθημερινή σας άσκηση με asanas-pranayama – διαλογισμό.
Αυτό θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε τη γνώση που θα σας προσφέρει το εκπαιδευτικό.
Επίσης συμβουλεύουμε τη μελέτη κλασικών κειμένων και το στοχασμό επάνω στις μεγάλες φωτεινές ιδέες της γιόγκα που ανοίγουν ορίζοντες και απελευθερώνουν από νοητικά στερεότυπα
Προτεινόμενα κλασικά κείμενα:
Raja Yoga, Karma yoga του Swami Vivekananda.
Chandogya Upanishad
Mandukya Upanishad
Bhagavad Gita
και φυσικά ότι βιβλίο αγαπάτε που συνδέεται με τα κλασικά κείμενα.
Ποιοι Διδάσκουν
Αφού τελείωσε τις σπουδές της στη Γαλλία (Dipl. Licence ès lettres Paris IΙΙ Sorbonne), όπου μεταξύ άλλων σπούδασε γιόγκα, σύγχρονο χορό, εθνολογία και ανθρωπιστική ψυχολογία, η Λήδα Shantala ταξίδεψε στην Ινδία ακολουθώντας ένα ισχυρό κάλεσμα ψυχής. Στο Chennai έμεινε πολλά χρόνια για σπουδές. Για τρία χρόνια εκπαιδεύτηκε στην τέχνη του ινδικού κλασικού χορού Βharata Natyam παίρνοντας δίπλωμα από την Ινδική Ακαδημία Χορού «Bharata Kalanjali» και τη σχολή έκφρασης Abhinaya Sudha στο Τσεννάι, όπου ως σήμερα επιστρέφει για παραστάσεις και καλλιτεχνικές συνεργασίες.
Σπούδασε Yoga, θεωρία και πρακτική -εμβαθύνοντας στα αρχαία κείμενα της ινδικής φιλοσοφίας- στις πιο διακεκριμένες σχολές της Ινδίας. Είναι διπλωματούχος του κρατικού Iδρύματος Έρευνας της Γιόγκα «Kaivalya Dhama» (Υoga Research Institution) στη Λονάβλα (Πούνα) και μαθήτευσε κοντά σε μεγάλους σύγχρονους γιόγκις και σοφούς.
Είχε για δασκάλους της τους sri Rocketti, Arnaud Desjardins (Γαλλία), Leopoldo Chariars (Αργεντινή), Baba Khan (Αίγυπτος), Swami Satyananda, B.K.S Iyengar, T.K.V. Desikatchar, sri Chandra Swami (Ινδία)– με τον οποίο είναι ακόμα σε τακτική επαφή επισκεπτόμενη με κάθε ευκαιρία το ashram Sadhana Kendra.
Σπούδασε χοροθεραπεία με τη δόκτορα Μαrcia B. Leventhal, όπως και αφρικανική χοροθεραπεία «Μοmbwiri» στη Γκαμπόν. Είναι η μοναδική δυτική ερευνήτρια διεθνώς που έγινε δεκτή από τους Πυγμαίους για να φοιτήσει κοντά τους την αρχέγονη αυτή μορφή ίασης.
To 2003 δημιούργησε και διευθύνει τον Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Shantom, όπου διδάσκονται γιόγκα, χοροθεραπεία, χοροί, πολεμικές τέχνες και μέθοδοι άσκησης απ’όλο τον κόσμο.
Λήδα Shantala
Δασκάλα Yoga
Kαθηγήτρια Ινδικού Κλασικού Χορού
“Bharata Natyam”
Χοροθεραπεύτρια G.D.T.R. Sr.
Χορογράφος, Χορεύτρια
Μαριλού Νικολάου
H Μαριλού γνώρισε και αγάπησε τη yoga το 2002, συμμετέχοντας σε μαθήματα και σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παράλληλα με τις σπουδές και την εμπειρία της στον χώρο του Marketing και της Επικοινωνίας. Το 2006 εργάστηκε στο Shantom όπου παρακολούθησε θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα yoga με τη Λήδα Shantala.
To 2010 ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εκπαίδευσης δασκάλων Yoga (200hr) στο Sivananda Vedanta Centre στο Tyrol, ενώ το 2013 ολοκλήρωσε το δεύτερο εκπαιδευτικό “Advanced Yoga Teacher Training” (500hr) στη σχολή Ghyta Yoga School, με τον Μιχάλη Φιλίνη. Πρόσφατα παρακολούθησε και πιστοποιήθηκε και στην παιδική yoga “Kids Yoga Teacher Training” (100hr) στη σχολή Flower Kids Yoga, με τη Χριστίνα Μάτση.
Για αρκετά χρόνια παρακολουθούσε συστηματικά μαθήματα Iyengar Yoga με τη Ζωή Γαϊτανίδου στο Yoga Summit, ενώ μέχρι σήμερα συνεχίζει να εμπλουτίζει τις γνώσεις της συμμετέχοντας σε σεμινάρια με αξιόλογους δασκάλους (Abhijata Iyengar, Alessandro Ortona, Ephrat Michelson, Ana Forrest, Angela Farmer, Kevin Gardiner, Erika Repassy, Κωνσταντίνος Γιαννετάκης κα.).
Τα τελευταία 14 χρόνια διδάσκει στην Αθήνα, ενώ διοργανώνει εναλλακτικές εκδρομές και πεζοπορίες, όπου συνδυάζει αρμονικά την ευεξία που προσφέρει η yoga με την ηρεμία που χαρίζει η απλή ζωή κοντά στη φύση.